Een tuin anders dan andere

In januari 2002 betrokken wij, Els en Frank Olijslagers, de voormalige boerderij plaatselijk bekend als: 'De Knoevenoord.' Van de boerderij, thans gemeentelijk monument, is het voorhuis gebouwd in 1890 en de stallen veel eerder. In de doopboeken van de gemeente Hall komt al in 1681 een "Jan op de Knoevenoord" voor die de geboorte van zijn zoon aangeeft. Inmiddels vond ik in het gelders archief een veroordeling d.d. 6 october 1563 van de gravin van bronkhorst dat ze verboden werd enig geweld aan de Knoevenoord aan te richten

De bij de koop inbegrepen 6 hectaren grond bestond, met uitzondering van het erf rond de gebouwen en een kleine boomgaard, geheel uit weiland.

Omdat dit voor ons doel: het houden van een rijpaard, zelfs na het aanleggen van een dressuur-en longeerpiste wat veel van het goede was, ben ik successievelijk begonnen met wat aanplanting.

Al gauw kwam ik in de greep van het tuinieren. Nadat ik mijn actieve baan vaarwel had gezegd, begon het werken pas goed, tuinieren wel te verstaan. Aanvankelijk zonder een specifiek doel voor ogen. Zonder ervaring en kennis van zaken maakte ik al snel mijn eerste fouten. De planning en het idee, wat te realiseren, ontbrak.

Maar het spreekwoord "al doende leert men" ging ook hier op. Het resultaat tot dusver laat zien dat herhaling van de geometrie en de doorzichten kenmerkend zijn, vandaar de knipoog naar Italiaans- Franse stijltuinen

Een bij de tuin passende entree.

Zomaar een figuur met veel knipwerk

De theekoepel tussen bolconiferen.

De moestuin en achterliggende figuren gezien vanuit vogelperspectief

De franse tuin is klaar en ingezaaid met eenjarigen.

 De centraal geplaatste fontein in de franse tuin omringd door eenjarig zaaigoed.

De zelfde fontein nu omringt door herfstkleuren

Ook de marmeren beelden zijn inmiddels (juli 2011) geplaatst

Het "hondenkerkhof", met echte hardstenen grafzerkjes.

De honden zijn hier niet begraven. De stenen zijn al meermalen verhuisd.

Zomaar een rustpunt.

Ornament omgeven door :salix integra hakuro nishiki

In de herfst is het ook nog mooi.

Zelfs de winter heeft zijn charme.

Voor liefhebbers van wat ongeorganiseerde natuur: de kikkerpoel.